Desi este mai putin cunoscuta in tara noastra, lintea rosie nu ar trebui ignorata in bucatarie. Lintea este bogata in proteine si saraca in grasimi, fiind usor de digerat.
O cana de linte contine aproximativ 230 de calorii si substante nutritive care contribuie la mentinerea unui stil de viata sanatos:
- Sursa excelenta de fibre: o cana de linte rosie contine aproximativ 40 de grame de carbohidrati, din care 15 grame sunt fibre; aceasta valoare este egala cu 44% din necesarul zilnic de fibre pentru barbati si 53% pentru femei;
- Bogata in proteine: o cana de linte rosie contine 17,8 grame de proteine, care reprezinta 32% din nevoia zilnica a barbatilor si 38% din cea a femeilor;
- Bogata in vitaminele B: lintea rosie contine vitamina B6, acid pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitamina B1) si mai ales vitamina B9, cunoscuta ca acid folic;
- Sursa buna de fier: o cana de linte rosie contine 6,6 miligrame de fier, echivalentul a 82% din necesarul zilnic pentru barbati si 37% din cel pentru femei.
Lintea rosie bio are un gust usor dulceag, se face galbena la fiert si se inmoaie destul de tare, fiind indicata pentru diverse piureuri.